websikehealthcheck

Blog...

A turai erőmű fejlesztésével felgyorsulhat a hazai geotermikus energia hasznosítása

A turai erőmű fejlesztésével felgyorsulhat a hazai geotermikus energia hasznosítása

A megbízható, megújuló, geotermikus energia választ adhat az energiaválságra. Budapest, 2023.01.17. – Szándéknyilatkozatot írt alá a geotermikus energia másodlagos felhasználásáról és a turai erőmű közös fejlesztéséről a Dunakanyar-Ipoly-Galga menti Területfejlesztési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (D.I.G.) és a szingapúri KS ORKA Renewables Pte., Ltd (KS ORKA), a Kaishan csoport leányvállalata. A két vállalat közös célja, hogy a geotermikus energia hasznosításának fejlesztését gyorsítsák Magyarországon, amely hazánk energiaszuverenitásának jegyében nagyban csökkentheti a lakosság gáztól való függőségét.

A fejlesztések első lépcsője a turai erőmű fejlesztése, amit további geotermikus szempontból jelentős területek részletes feltérképezése és kiaknázása követ.

Magyarország geotermikus potenciáljának jelenleg kevesebb, mint 10 százaléka hasznosul, amelyet hazánkban egyetlen hőtermelő és elektromos áram termelésére is alkalmas geotermikus erőmű képes feldolgozni, ez pedig a Pest megyei Turán található. A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia, amelynek hasznosításával elektromos áram termelhető, illetve kiváltható akár a távfűtés és -hűtés is, így érvényes válaszokat adhat az energiaválság által felvetett kérdésekre. A megújuló energiák körében a geotermikus energia gyakorlatilag korlátlan és folytonos energianyereséget jelent, kitermelése nem jár a környezet szennyezésével vagy az erőművek környezetében élő lakosság életminőségének romlásával.

A turai geotermikus erőforrások teljes hasznosítása jelentős fejlesztéseket, bővítéseket követel meg, amire a partnerek szándéknyilatkozatban vállaltak kötelezettséget. A D.I.G és a KS ORKA 2022. november 14-én aláírt szándéknyilatkozata szerint az első projekt a turai létesítmény továbbfejlesztésével valósul meg, melyet a jövőben több további projekt követhet majd azzal a céllal, hogy a magyarországi megújulóenergia-piac volumenét fejlessze, felszabadítva az országban rejlő hatalmas geotermikus potenciált. A vállalatok hosszútávú, stratégiai partnerekként a hazai geotermikus energia fejlesztéséért dolgoznak majd és a turai projektet követő fázisokban a kínai és amerikai technológiával együtt jelentős tudást terveznek Magyarországra hozni azzal a céllal, hogy együttműködjenek a meghatározó hazai tudományos, szakmai műhelyekkel, illetve további magyar partnereknek is teret biztosítsanak.

További információ / interjúszervezés:

Bozsó Orsolya
E-mail obozso@whinns.com
Telefon: +36 20 544 86 16

A Dunakanyar-Ipoly-Galga mente Területfejlesztési Zrt.-ről:

A vállalat komplex hazai és EU-s fejlesztési programok, különféle energetikát, megújuló energiát, turisztikát, sportot és szabadidőt, kreatívipart, e-mobilitást érintő projektek megvalósítására jött létre. A 2019. évben elindított projektek között kiemelt szerepet tölt be a geotermikusenergia-fejlesztés, amely a világ legnagyobb, ezen a területen működő vállalataival közösen valósul meg. A projektben egy hazai és egy külföldi tudományegyetem szakemberei is részt vesznek.

A Kaishan Group gyorsan növekvő független energiatermelő és moduláris geotermikus erőművek beszállítója, több mint 400 MW-os geotermikus eszközportfólióval, amely Indonéziában, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Törökországban és Kenyában működik és/vagy fejlesztés alatt áll. A Kaishan Group tagvállalata, a Turawell Kft. az egyetlen létező geotermikus IPP Magyarországon.

 

Bozsó Orsolya